Recept: Moussaka på aubergine (Paleo & LCHF)

DSC_4427 DSC_4438
Så här god middag åt jag idag. Visst tog den en liten stund att göra, men det var det verkligen värt! Jag hittade den på en sida med engelsk text, nämligen den HÄR! Rätten ska ju likna lasagne men har aubergineskivor istället för pastaplattor som bottnar, och fy tusan så gott alltså. Jag rekommenderar den varmt! Min favoritgrönsak just nu är ju just aubergine och den passar så bra ihop med resterande ingredienser! Jag tror även den är god med quornfärs för den som är vegetarian. Någon dag ska jag testa att göra den på lammfärs! Obs: I originalreceptet skulle 3 ägg knäckas ner i bechamelsåsen men jag avskyr äggstanning så vi undvek det och lade till ost istället.

Här kommer självklart receptet på godbiten.

Moussaka
Ca 4 portioner

Ingredienser:
Aubergineplattor:
2 auberginer
Olivolja
Havssalt
Svartpeppar

Köttfärsröra:
500 g köttfärs (blandfärs, nötfärs eller lamm, bestäm själv)
Olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
2 tsk tomatpuré
½ dl fryst persilja
2 tsk torkad oregano
1 tsk kanel
1 msk röd vinäger
Salt
Peppar

Bechamelsås:
3 dl krämig kokosmjölk
1 blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Ost

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader och börja dela auberginerna i ganska tjocka bitar. Ta fram en stor ugnsform och lägg ett bakplåtspapper i den. Placera aubergineskivorna på plåten och häll över rikligt med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen tills att de är gyllenbruna (i ungefär 25-30 minuter).

Under tiden auberginskivorna tillagas kan du börja med köttfärsröran. Hetta upp olivolja i en stekpanna på strax över medelvärme. Hacka lök och pressa vitlök och stek i pannan i någon minut. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den blivit brun. Blanda ner hackade tomater, tomatpuré, persilja, oregano, kanel, vinäger, salt och peppar. Låt puttra en stund för att sedan ställa åt sidan.

Fortsätt med att göra bechamelsåsen. Hacka blomkål i småbitar och lägg ner i en kastrull. Tillsätt kokosmjölk, vitlök, salt och peppar. Låt koka upp, dra ner värmen och låt puttra i 15 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och mixa såsen med en mixerstav som tål värme tills den blivit len (akta så du inte skvätter ner dig!) alternativt mosa med en potatisstöt.

Nu är det dags att sätta ihop alla delar så att de kan forma din moussaka. Häll lite olivolja i en ugnssäker form och lägg aubergineskivorna i botten (några sparas till ytterligare ett lager). Lägg hälften av köttfärsröran på skivorna och lägg därefter resten av aubergineskivorna följt av det sista av köttfärsröran, dvs två lager av allt. Lägg försiktigt över bechamelsåsen över köttfärsröran och var noga med att hälla sås över hela formen. Addera ost ovanpå om du vill.

Ställ in i ugnen tills osten blivit gyllenbrun och ta därefter ut den, hall på persilja och låt tillagas i ytterligare några minuter.

Annonser

Om saraforsberg

LCHF, träning, friluftsliv och starka åsikter. Den dagen jag inte säger vad jag tycker längre har något gått sjukt fel!
Det här inlägget postades i LCHF, Paleo, Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s